FAQ: VEELGESTELDE VRAGEN:
-
Hoe vaak moet ik bij mijn ocularist langsgaan?
Normaal gezien een maal per jaar voor een controle en het polijsten van uw prothese. Voor sommige gevallen is het soms nuttig om elke zes maanden te gaan. Ook kinderen moeten regelmatiger laten controleren.
-
Doet het pijn en is er anesthesie nodig?
Een oogprothese dragen is in geen geval pijnlijk. Een op maat gemaakte prothese zal in elk geval comfortabel zijn. Alleen de afdruk maken van de oogholte of van het beschadigde oog (blind) kan wat ongemakkelijk aanvoelen, maar er is geen anesthesie nodig.
-
Is er een terugbetaling van mijn ziekenfonds of mijn verzekering?
Wij zijn 100% geconventioneerd en werken met alle verzekeringsmaatschappijen. Wij passen ook de derdebetalersregeling toe. Het RIZIV erkent op dit ogenblik een terugbetaling om de 6 jaar, voor volwassenen vanaf 18 jaar. Voor kinderen (0 tot 18) is dat korter en aangepast in functie van de leeftijd. Contacteer ons voor meer informatie.
Om uw prothese terugbetaald te krijgen, moet u een voorschrift kunnen voorleggen (Bijlage
15 lid vier) van uw oftalmoloog. Contacteer ons voor meer informatie. -
Hoe lang duurt het om mijn prothese te maken?
Als u geopereerd werd, dan zal uw oftalmoloog u vragen om een afspraak te maken (in het algemeen 4-6 weken na de operatie). Bij de eerste afspraak wordt een aangepaste voorlopige prothese geplaatst.
Daarna is het afhankelijk van elk apparaat, maar in het algemeen duurt het na het nemen van de afdruk en één afspraak per week, tussen de 3 tot 4 weken om het apparaat op maat af te werken. -
Beweegt mijn prothese?
De beweeglijkheid van het kunstoog is afhankelijk van het type chirurgie en een aantal medische factoren.
Aangezien wij oogapparaten alleen maken op basis van een vorm, biedt dit de mogelijkheid
van maximale beweging tussen het intra-oculair implantaat en de prothese. -
Kan mijn prothese uit de oogholte vallen?
Normaal kan een goed aangepaste prothese niet uit zichzelf bewegen en ook niet vallen, op voorwaarde dat de bewegingen natuurlijk blijven.
-
Mijn kind is geboren met een klein oog of een oogvervorming; komt het in aanmerking voor een prothese?
Het is belangrijk om een kind zo snel als mogelijk een kunstoog te geven zodat de symmetrie van de oogkas, de oogleden en de ooglidopening zich kunnen ontwikkelen en de anatomische ontwikkeling van het kind gevolgd kan worden.
-
Wat is een sclerale lens?
Dit is een schelp die is aangepast aan een onesthetisch en niet-functioneel oog (blind).
-
Wat is enucleatie?
Enucleatie is een chirurgische ingreep door een oogarts, waarbij het zieke of beschadigde oog wordt verwijderd door de optische zenuw door te knippen en waarbij de oogspieren en de rest van de inhoud van de oogkas worden behouden.
-
Wat is evisceratie?
Evisceratie is een chirurgische ingreep door een oogarts, waarbij de inhoud van het zieke of beschadigde oog wordt verwijderd.
-
Kan ik normaal werken en sporten?
De hersenen hebben een buitengewoon vermogen om zich aan alle mogelijke situaties aan te passen, en zullen het kleiner geworden gezichtsveld door het verlies van een oog,
compenseren.
Dus ja, u kunt normaal blijven werken en sporten, door uw andere oog te beschermen met een beschermende bril.